Muutama sananen vielä Kiinan vessa-kulttuurista. Yleiseen vessaan meno vaatii mieheltä rentoa ”vetoketju auki-ranneliikettä ”. Vastaavasti naiselta tarkkaan harkittuja ennakoivia toimenpiteitä. Ajatuksella – hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, vessassakin. Ennen siirtymistä wc-tiloihin on hyvä käydä mielessä tarkistuslistaa läpi. Onko taskussa irtotavaraa, ne siirretään turvaan käsilaukkuun. Onko kännykkä turvassa? Käsilaukun vetoketju kiinni. Missä käsilaukku toimenpiteen aikana? Saatko pidettyä housunlahkeet tai hameenhelman sopivasti ylhäällä, ettei kosketa lattiaa. Onko riittävästi paperia kädessä ilman ylimääräisiä liikkeitä. Onko riski laukun heilahtamisesta lattialle olemassa. Onko kyykkypönttö tyhjä. Valitse jos mahdollista pönttö jossa reiän päällä on kevyt ”korkki” niin vältyt kokemukselta, että kesken toimenpiteen reiästä hyppää jalkoihisi joku siimahäntä - toivottavasti vain hiiri ja joudut kesken kaiken hyppäämään kiljuen vessasta pois. Kokemusta on. Nolottaa vieläkin! Tilanne vaatii paikoilleen jähmettymiskykyä – joka meillä naisilla, siinä tilanteessa, on yleensä haave vain. Lopputulos on ikävä! Lisäksi vielä, pystytkö pitämään tasapainon, horjahtaminenkin voi olla kohtalokasta. Kiinalaisella ystävälläni käsilaukku tipahti olkapäältä vessan lattialle ja jouduimme kantamaan sitä laukkua muovipussissa läpikaupungin pesukoneelle saakka. Ja shoppailu jäi siltä päivältä haaveeksi vain.
Kaupunkiolosuhteissa ainakin vesiklosetti ja suihku on Kiinassakin jo arkipäivää. Bideetä en ole täällä nähnyt. Kiinattaret tekevät lappupesuja, siis pesevät suihkun sijaan, vettä säästävästi ”pikkupesuja”. Kiinatar pesettää hiukset kampaajalla kerran viikossa. Pesuun kuuluu kunnon pää – ja niskahieronta. Suomessakin voisivat ottaa käytännöksi. Kampaajat ovat miehiä ja heillä 9/10 on vaalennetut hiukset. Lämmin punertavan ruskea näyttää olevan erityisen suosittu näillä miehillä.
Sain perjantaina vieraan Chengdusta. Kollega Jia tuli sopivasti tupareihini. Lähdimme yhdessä tekemään ruokaostoksia tupareitani varten. Menimme Trustmartiin, paikalliseen Säästöpörssiin hakemaan tuoretta kalaa. Isoissa altaissa ui monenlaista fisua. Päätin yrittää haavittaa kissakalan. Useista yrityksistä huolimatta en onnistunut saamaan saalista haaviin. Lopulta Jia otti haavin ja näytti - niin todella näytti – miniminimekossaan ja 8cm koroissaan, miten kiinatar pyydystää kalan. Hän nousi altaan reunalle ja alkoi jallittamaan sitä kalaa. Tilanteen kehittymistä pysähtyi seuraamaan useampikin mieshenkilö. Lopulta kissakala oli haavissa ja veimme sen myyjälle joka löi kirveentapaisella kolme kertaa kalaa ja kala oli ”fileoitu”.
Ostin teräskattilan 49y sille sopalle ja nyt omistan kattilan, laadukkaan puukon/veitsen joka muuntautuu sopivaksi milloin mihinkin tarpeeseen. Ja syömäpuikkoja isommallekin porukalle. Tästä se lähtee kotiutuminen Kiinaan. Kattilalle on jo uusi omistajakin valmiiksi sovittu jos kun joulukuussa lähden Suomeen.
Kaupunkiolosuhteissa ainakin vesiklosetti ja suihku on Kiinassakin jo arkipäivää. Bideetä en ole täällä nähnyt. Kiinattaret tekevät lappupesuja, siis pesevät suihkun sijaan, vettä säästävästi ”pikkupesuja”. Kiinatar pesettää hiukset kampaajalla kerran viikossa. Pesuun kuuluu kunnon pää – ja niskahieronta. Suomessakin voisivat ottaa käytännöksi. Kampaajat ovat miehiä ja heillä 9/10 on vaalennetut hiukset. Lämmin punertavan ruskea näyttää olevan erityisen suosittu näillä miehillä.
Sain perjantaina vieraan Chengdusta. Kollega Jia tuli sopivasti tupareihini. Lähdimme yhdessä tekemään ruokaostoksia tupareitani varten. Menimme Trustmartiin, paikalliseen Säästöpörssiin hakemaan tuoretta kalaa. Isoissa altaissa ui monenlaista fisua. Päätin yrittää haavittaa kissakalan. Useista yrityksistä huolimatta en onnistunut saamaan saalista haaviin. Lopulta Jia otti haavin ja näytti - niin todella näytti – miniminimekossaan ja 8cm koroissaan, miten kiinatar pyydystää kalan. Hän nousi altaan reunalle ja alkoi jallittamaan sitä kalaa. Tilanteen kehittymistä pysähtyi seuraamaan useampikin mieshenkilö. Lopulta kissakala oli haavissa ja veimme sen myyjälle joka löi kirveentapaisella kolme kertaa kalaa ja kala oli ”fileoitu”.
Ostin teräskattilan 49y sille sopalle ja nyt omistan kattilan, laadukkaan puukon/veitsen joka muuntautuu sopivaksi milloin mihinkin tarpeeseen. Ja syömäpuikkoja isommallekin porukalle. Tästä se lähtee kotiutuminen Kiinaan. Kattilalle on jo uusi omistajakin valmiiksi sovittu jos kun joulukuussa lähden Suomeen.
Valmistin vieraille JipPon reseptin mukaan Keltaisenjoen kalakeittoa a`la MaYa. Kalakeitto maistui ja kalalaji - kissakala - viritti keskustelua. Kiinalaisille käy kala kuin kala, suomalaiset ovat merkkitietoisempia, lohta se olla pitää.
Aterialla virisi keskustelu viime vuoden maanjäristyksestä. Maanjäristyksen keskus oli 60km tästä Mianyangin kaupungista. Tässä Mianyangin piirikunnassa kuoli 20 000 ihmistä ja kuolleiden kokonaismäärä oli 90 000. Ulkomaalaisia pahimmalle tuhoalueelle ei päästetä edelleenkään, vain paikallisia. Pohdimme olenko minä paikallinen kun asun täällä. No, joka tapauksessa olen ensikuussa menossa sinne tuhoalueelle.
Ystävä kertoi kuulleensa kokista, joka paistaa 3000 kananmunaa joka päivä. Nyt oli kokin kohdalle tullut muna jossa oli ollut sisällä neljä keltuaista. Asia on hämmentänyt kiinalaisia. Onko hyvin harvinainen löytö hyvä vai huono enne? Numero 4 on Kiinassa hyvin näkymätön numero. Syystä että neljä ja sana – kuolema- lausutaan identtisesti. Nelosta/kuolemaa vältetään mahdollisuuksien mukaan. Olen huvikseni yrittänyt bongata nelosta puhelinnumeroista ja taksien rekisterikilvistä, heikolla menestyksellä. Taksiyrittäjän yrittäjyys lienee kivinen jos nelosta rekkarissa esiintyy. Kuka nyt ”kuolema” taksiin haluaisi mennä vapaaehtoisesti ja vielä maksaa siitä kyydistä. Ei ainakaan taikauskoinen kiinalainen. Tunnustan vilkaisevani rekkaria, ennen taksiin menoa, ihan varmuuden vuoksi. Eihän 1,3 miljardia ihmistä voi olla väärässä. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon yaneja Kiinassa on käytetty numero neljän ”unohtamiseen”
Numero 8 on paras tavoiteltava onnennumero. Kiina halusi varmistaa menestyksen olympialaisissa ja siksi Pekingin olympialaiset alkoi 8.8.08 klo 8 illalla. Pari viikkoa on nyt häähulina valmisteluja näkynyt kaupungin kaduilla ja H-hetki 8.8 oli eilen. Pariskunnat varmistavat perheonnen astumalla avioliittoon tuplaonnella. Minuakin on ”revitty” mukaan valitsemaan hääpukua ja muuta häihin liittyvää, vaikka kosimista tässä vielä odotan. Miten olisi 9.9.09 ? Kyllä kiinalaiset tietää; että on vain ajankysymys milloin minunkin häävalssi soi? Eilen siis meteli huipentui kaupungilla karnevaalitunnelmiin kun lohikäärmettä ajettiin pois kolistelemalla ja metelöimällä.
Kiinalainen Sichuan Airlines lentoyhtiökin luottaa numero kahdeksaan, (ilmeisesti enempi kuin koneiden huoltoon) mainostamalla puhelinnumeroaan 028-88888888. www.88888888.cn. Numerolla varmistavat koneiden ilmassa pysymisen. Minäkin mielelläni valitsen tämän lentoyhtiön, yhtään konetta ei ole tippunut. Saisikohan alennusta tämän mainoslauseen avulla?
Eilen illalla metsästin gekkoa sängystäni. Jian avulla gekko päätti päivänsä. Ihmettelen täällä mistä raosta se löysi tiensä makuuhuoneeseeni. Minulta on toivottu oleskelupaikkani maakoordinaatit, valitettavasti en täällä Kiinassa pääse Google Earthiin. Myöskään en pääse täällä vastaamaan blogiini tulleisiin kommenteihin suoraan,(kommenttikenttä ei avaudu)ainoastaan blogiini kirjoittamalla. Paikantaa voit, etsi Chengdu ja siitä vähän yläviistoon Mianyang.
JIPPON KELTAISENJOEN KALAKEITTO
400 g turskafileetä
300 g lohifileetä
½ purjoa
½ sipulia
2 valkosipulia
1 rkl voita
1½ rkl tomaattisosetta
1½ tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
2½ dl kuivaa valkoviiniä
1½ kalaliemikuutiota
2 dl kermaa
5 dl vettä
1 g sahramia
1 dl riisiä
150 g katkarapuja
• Hauduta sipuli voissa kuultaviksi.
• Lisää tomaattisose, murskattu valkosipuli ja mausteet.
• Lisää viini ja liemikuutiot, kiehauta kerran ja lisää kerma, vesi, sahrami ja riisit. Keitä lientä noin 15 minuuttia kannen alla.
• Paloittele kalat suikaleiksi ja keitä miedolla lämmöllä 7 minuuttia.
• Lisää katkaravut, kuumenna kiehuviksi ja tarjoa lämpimän patongin kanssa.
• Keiton pinnan voit koristaa ohuilla purjorenkailla.
• Keittoa voi täydentää ranskankermalla, jota on maustettu tilkalla sitruunamehua, murskatulla valkosipulilla ja ripauksella cayannepippurilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti